No a jaké jsou mé oblíbené recepty? Je potřeba je sepsat, aby pak měli děti z čeho čerpat.
- 1. Medový dortík
- 2. Kuře po abertamsku
- 3. Marokánky od p. Brýdové
- 4. Rychlý jablečný koláč
- 5. Makový dort se zakys. sm.
- 6. Velikonoční hlavička
- 7. Kynutý houskový knedlík
- 8. Naložený hermelín
- 9. Pizza
- 10. Rozstřelení ptáčci
11. Rybíz s rumem ( rybíz alá brusinky ) - hodí se např. ke svíčkové:
Vařte 1 kg rybízu - černého či červeného - celých 7 minut. Poté přidejte 80 dkg cukru a povařte ještě další dvě minuty. Odstavte. Přidejte 4 lžíce rumu a vanilkový cukr. Nesterilizujte!
12. Vánočka či mazanec:
Začněte kváskem. Vemte 25g kvasnic, rozdrobte je. Ohřejte 250 ml mléka. Kvasnice posypte cukrem a rozšmelcujte metličkou. Zalijte mlékem a vršek posypte trochou mouky. Odstavte a čekejte.
Poté si připravte 12 dkg másla, 8 dkg cukru, 3 žloutky, malou lžičku soli, vanilkový cukr a utřete vařečkou či pomocí robota. Dále si připravte 50 dkg mouky ( 30 dkg hladké, 15 dkg polohrubé, 5 dkg hrubé mouky). Do rozetřeného másla vsypte připravenou mouku, vlijte kvásek, hrozinky namočené v rumu a nasekané mandle. Zpracujte vše v těsto. V případě, že se lepí, přidejte trochu mouky. Nakonec s těstem bouchněte několikrát o vál a nechte vykynout 1-2 hodiny. Z těsta udělejte vánočku či mazanec. Potřete žloutkem, posypte mandlemi a dejte péct. Zkontrolujte po 15 minutách. V případě, že je už pěkně těsto zlatavé, tak ho přikryjte např. alobalem a ještě nechte péct.
13. Domácí krtkův dort:
Na korpus potřebujete: 100 ml oleje, 100 g moučkového cukru, sníh ze 2 vajec, 1 lžíce rumu, 180 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek, 125 ml mléka.
Třete olej, cukr a žloutky. Pak přidejte rum a zamíchejte. Poté nasypte mouku s kakaem a kypřícím práškem. Přidejte mléko a nakonec sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a kokosem vysypané formy o průměru asi 24 cm. Pečte 30 minut na 175 stupňů. Po upečení je těsto pěkně nafouklé. V receptech se většinou dlabe obsah, ale já raději vršek seříznu a nakonec seřízlým otočeným korpusem dort přikryji.
Korpus poklaďte nakrájenými banány. Ty poté potřete náplní ( 2 ušlehané smetany na šlehání + 2 smetana fixy, 40 g moučk. cukru a 70 g nasekané čokolády na vaření). No a nyní přikryjte dort seřízlým korpusem. A je hotovo.
14. Borůvkový jáhelník (obdoba rýžového nákypu, avšak s jáhlami):
Spařte 250 g jáhel a poté je propláchněte studenou vodou. Nasypte je do mírně osoleného 1l mléka a rozvařte na kaši. Změklých 50g másla, 2 vejce a tři lžíce cukru vmíchejte k jáhlám. Polovinu směsi rozetřete do vymazaného pekáčku. Na to posypte např. borůvky a na ně ušlehanou šlehačku, či co vám zásoby dovolí. Poté rozetřete opět zbytek jáhel. Pečte na 200 stupňů. Je to velice chutné a výborná změna.
15. Moravské koláčky:
Nejprve si připravte slabý čtvrt litr mléka a udělejte kvásek ( rozšmrdlejte 1 kostku droždí s trochou cukru a trochou vlahého mléka a nechte vykvasit). Do mísy si připravte půl kila hladké mouky, 1 vejce a jeden žloutek, 60 g cukru, špetku soli a 83 g sádla. Přilejte hotový kvásek a vyšlehejte metlama v krásné kynuté těsto. Nechte v teple pěkně pracovat aspoň hodinu. Poté tvarujte koláčky. Okraje můžete potřít vajíčkem. Naše nejoblíbenější náplň jsou borůvky či domácí marmeláda s kousky ovoce. Posypte klasickou žmolenkou ( máslo, cukr, hrubá mouka a skořice). Pečeme na 175 -200 stupňů chvilku. Po vyndání z trouby můžete koláčky pocákat ještě směsí " máslo+mléko+rum".
16. Hraběnčiny řezy:
Oblíbený koláč v době spousty jablek. Na těsto potřebujete 40 dkg hladké mouky, 3 žloutky, 15 dkg cukru, 25 dkg měkké hery a půl prášku do pečiva. Vše smíchejte v krásné máslové těsto. Třetinu si dejte do mrazáku, aby šlo strouhat. Těsto vmačkejte na plech a posypte nastrouhanými jablíčky. Na jablka rozprostřete sníh z bílků a na bílek nastrouhejte vyndané zmrzlé těsto. Pečte na 175 stupňů do zlatova. Dobrou chuť.
17. Neuvěřitelně dobré kakaové řezy:
Na těsto si připravte 30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1,5 lžičky jedlé sody. Vše promíchejte a přidejte 1 dcl oleje a 2 zakysané smetany. Zamíchejte a přendejte na suchý ničím nevymazaný plech. Pečte jako obvykle na 175 stupňů. Na krém si uvařte jeden klasický vanilkový pudink, přisypte do něj lžíci kakaa či granko, 15 dkg másla a 10 dkg cukru. Vše utřete v krásný krém, který přemístěte na upečený základ. Vršek posypte kokosem a je hotovo.
18. Cuketa po řecku ( připomíná grilovanou zeleninu):
Cuketu omyjte a pokrájejte na kolečka. Rozkrájejte si červenou papriku na větší kusy. To samé s cibulí. Dále budete potřebovat olivový olej, tymián, sůl, pepř, olivy, rajčata, balkánský sýr. Směs je možno upéct v troubě na 200 stupňů či opéct na pánvičce. Lze přidat i pěkně opečenou slaninku. Zvolíteli troubu, pak všechnu zeleninu vložte do zapékací mísy a pečte. Nakonec doplňte nakrájeným balkánským sýrem. Zvolíteli pánvičku, tak nejprve opečte cuketu - aby chytila barvičku grilování. Pak ji vyndejte a vložte cibuli, papriku, rajčata, tymián, pak přidejte předdělanou cuketu. Když je zelenina hotová, tak dochuťte solí či pepřem a posypte sýrem balkán. typu.
19. Výtečná kachna z mimibazaru:
Kachnu prosolte všude i uvnitř a posypte kmínem. Položte prsíčky nahoru do pekáče s víkem! Pečte 4-5 hodin na 120 stupňů na horkovzduch. Pak pečte dvacet minut na 180-200 stupňů, aby se zabarvila a vznikla kůrčička.
20. Řecké brambory:
Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Do mísy rozmačkejte česnek, přidejte mletou papriku, rozmarýn či tymián, trochu vody, olivový olej, pažitku, štávu z citronu a sůl. Vše promýchejte a brambory ve směsi vyválejte. Pečte na plechu v troubě.
21. Americká kuřecí prsa:
Dva kusy kuřecích prsíček naložte na 2-3 hodiny do 1 bílého jogurtu. Připravte si obalovací směs, ve které poté maso obalíte a dáte smažit. Směs obsahuje 75 g hladké mouky, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky sladké papriky, 1/2 stroužku česneku, 1/2 lžičky grilovacího koření, 1/4 lžičky pepře, 2 lžíce sezamových semínek a koření na kuře.
22. Americké brownies:
180 g čokolády na vaření smíchejte s 200 g cukru, 4 vejcemi, 6 lžícemi kakaa, 4 vrchovatými lžícemi mouky (vhodná je celozrná) a 1 lžičkou prášku do pečiva. Přesuňte do pekáčku. Vrch můžete posypat vlašáky či pekany, bílou čokoládou či sušenými švestkami. Pečeme na 200 stupňů asi 20 minut. Nemá být uvnitř suché, ale správně je to mírně tekuté.
23. Kuřecí prsíčka v šušňácích:
Prsa rozkrájejte na větší kusy, trochu osolte a obalte v mouce, vejci a rozmačkaných cornflakes. Vše vyskládejte na suchý plech a pečte 15-20 minut při 200 stupních.
24. Krémová česnečka:
Rozkrájejte cibuli na jemno a nechte udělat na másle. Přidejte plátky česneku. Zalejte vývarem a mlíkem. Přisypte brambory na kostičky, osolte a opepřete. Uvařte. Mezitím si připravte nakrájené housky na kostičky, smíchejte s máslem a česnekem a dejte do rozpálené trouby, aby houstičky chytily barvičku. Můžete posypat parmazánem. Brambory rozmixujte. Dle libosti přidejte vejce či krupičku na zahuštění. Přilijte smetanu a dochuťte prolisovaným česnekem či petrželkou či jinými bylinkami.
25. NEJ tvarohová bábovka
Nejprve utřete 4 žloutky s 25 dkg hery a 25 dkg cukru. Pak přidejte vaničku měkkého tvarohu, 25 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a rozinky namočené v rumu. Nakonec vmíchejte sníh ze 4 bílků. Nejraději peču v skleněné bábovkové formě asi 45 minut.
26. Šlehačková bábovka
Smíchejte 35 dkg hladké mouky, 25 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 1 šlehačku a 3 vejce. V případě, že je těsto moc tuhé přilijte mléko. Do půlky těsta přidejte kakao. Pečte na 180 stupňů asi 45 minut.
Smíchejte 1 kg vařených brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce a trochu soli. Tvarujte placičky a pečte nasucho na panvi. Po upečení potřete sádlem a namažte dle libosti povidly, marmeládou, čokoládou,... . Toto dávkování zasytí asi 4 lidi.
28. Můj KVÁSKOVÝ chléb
Ráno vezmu kvásek z lednice a přidám 100 g žitné mouky a 100 ml vlažné vody. Po poledni udělám to samé. Asi po 17té hodině odeberu 3-4 lžíce kvásku na uskladnění do lednice a zbytek si zvážim. Dle váhy přidám stejné množství hladké pšeničné mouky a vodu. Dále přidám asi 1,5 lžičky soli, lžičku kmínu, lžičku drceného koriandru, namočené lněné semínko, sezam a případně další suroviny. A opět necháme vykynout - asi 2 hodiny. Peču nejprve na 250 stupňů asi 15 minut a poté teplotu snížím na 150 a peču ještě asi 40 minut. Když na chleba zaťukám a zní to dutě, tak je hotovo!
Vločky (160 g) nasucho opražte až zčervenají. Pak přidejte 200 g polohrubé mouky (či můžete použít celozrnou mouku), 1/2 prášku do pečiva, 150g cukru, 2 vejce a 160 g hery. Dle libosti přidejte kokos, ořechy, hrozinky, brusinky, švestky, ... . Na pečícím papíře dělejte kuličky, trošku smáčkněte a dozdobte.
30. Ovesné smoothie s vanilkovým pudinkem
Do mixéru dejte hrnek bílého jogurtu, hrnek ovesných vloček, hrnek mražených borůvek a trochu vody. Mixujte. Dle chuti doslaďte medem či třtinovým cukrem. Navrch zalejte vanilkovým pudinkem. Je to víceméně zdravá ňamka.
31. Ovesná buchta - rychlá ňamka
Smíchejte 1 hrnek opražených ovesných vloček, 1 hrnek cukru, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 polévkové lžíce kakaa, 2 polévkové lžíce oleje a 1 prášek do pečiva. Dle libosti přidejte sušené hrozinky, švestky, kokos, oříšky... . Pečte asi na 200 stupňů asi 20-30 minut. Po vystydnutí ozdobte zakysanou smetanou smíchanou s rozpuštěnou čokoládou a posypte například kokosem.
32. Ovesné sušenky - úplně jako cukrovíčko
Na měření použijte malý hrneček. A smíchejte 3 malé hrnky ovesných vloček, 1 malý hrnek polohrubé mouky, 1 malý hrnek cukru, 130 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 malou lžičku skořice, 1 malou lžičku prášku do pečiva, 3 polévkové lžíce mléka. Přidejte kokos, sezam, mandle, sušené meruňky dle chuti. Na plech tvarujte kuličky. Do středu můžete nastražit marmeládu a posypat ji kokosem. Toto množství vyšlo na dva plechy.
250 ml mléka oslaďte a dejte vařit. Přidejte 60 g ovesných vloček a 10 g pudinkového prášku. Míchejte do požadované konzistence. Dochuťte ovocem a medem.
Nejprve udělejte drobenku z 15 g másla, 40 g mouky 25 g kokosu či ořechů, 30 g cukru a trošky skořice. Poté rozšlehejte 125 g změklého másla s 125 g třtinového cukru do pěny. Nejlépe ručním šlehačem. Pak přidejte 2 vejce, 125 g hladké mouky (lze použít i špaldovou), 1 lžičku kypřícího prášku, 30 g kokosu či ořechů, špetku soli, půl lžičky skořice, 1 lžíci mléka. Naplňte formu na muffiny a posypte 120 g borůvek. Nakonec poklaďte drobenku. Pečte na 170 stupňů asi 25-30 minut.
Připravte si dvě mísy, do první nasypte sypké suroviny: 1 šálek hladké mouky, 1 šálek celozrnné mouky, 1 necelý šálek třtinového cukru, půl šálku kakaa, půl lžičky jedlé sody, 2 lžičky prášku do pečiva, půl lžičky soli a šálek nasekané čokolády. Do druhé mísy nalejte 1 a čtvrt šálku podmáslí, 1 vejce, 2 lžíce oleje. Nyní smíchejte obě mísy a hmotou naplňte formičky. Pečte asi na 180 stupňů asi 20-25 minut.
36. Cuketové placky - cukeťáky
Nastrouhejte střední cuketu a řádně zbavte vody. Dále přidejte ingredience podobné jako na bramborák. To znamená Sůl, pepř, majoránku, česnek, 2 vejce, hladkou mouku. Dle libosti přidejte nastrouhaný sýr či jiné přísady. Cukeťáci jsou řekla bych lepší než bramboráky. Smažte na sádle pěkně do zlatova.
37. Domácí zmrzlina - můj první pokus
Rozmixujte asi 300 g ovoce (např. borůvky a maliny) se 100-125 g cukru. Smíchejte s jednou ušlehanou šlehačkou a 2 ušlehanými bílky. Dejte zmrznout do mrazáku. Až směs zmrzne asi 2 cm od okraje směs opět ušlehejte. Šlehání zopakujte nejméně ještě jednou. Při druhém pokusu jsem použila místo bílků několik lžic řeckého bílého jogurtu a bylo to vynikající.
38. Výtečný koláč s tvarohem, ovocem a drobenkou
Toto množství je na jeden koláč. Připravte si kvásek z 12,5 g droždí, trošku cukru a 125-130 ml mléka. Kvásek přidejte k 250 g polohr. mouky, 40g cukru, 1 žloutku, 40 g změklého másla, půl lžičce soli. Zadělejte těsto a nechte kynout aspoň hodinu. Připravte si tvarohovou náplň. Smíchejte cukr s 250 g tvarohu a případně i 1 vejcem. Tvarohovou
náplň rozetřete na vykynuté těsto, posypte ovocem (např. rybízem, malinami,...) a nakonec posypte drobenkou. Pečte zhruba 20 minut na 175 stupňů.
39. Rychlé koláčky
Z rozváleného listového těsta vykrájejte kolečka. Ty můžete mírně potřít medem či javorovým sirupem. Rozložte oloupaná jablíčka. Jablíčka posypte skořicí, ořechy, kokosem dle libosti. Okraje potřete vajíčkem, aby těsto mělo pěknou barvičku. Můžete ještě jednou pokapat medem. Dejte do trouby a pečte asi na 190 stupňů asi 10 minut. Místo jablíček můžete použít hrušky. Je to rychlé a výborné.
40. Tvarohovo - povidlová buchta
Aby vzniklo těsto smíchejte 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 celá vejce a 1 prášek do pečiva. Na tvarohovou náplň smíchejte 2 tvarohy ve vaničce, 1 vanilkový pudink (prášek), 2 celá vejce a 3/4 hrnku mlíka na rozředění.
Nejprve na plech vylejte polovinu těsta. Rozetřete do krajů. Na to vylejte tvarohovou náplň. Poté pokapejte povidly. Nakonec zalejte zbytkem těsta. Pečte na 160-175 stupňů asi 30-45 minut. Zkuste špejlí.
41. Kuskus se zeleninou
Na trošce oleje orestujte cuketu, az začne chytat barvu přidejte nakrájenou cibuli, papriku, zeleninu dle chuti. Mezitim si zalejte kuskus vařící vodou s bujonem. Nechte 7 minut stát. Poté smíchejte zeleninu s kuskusem a dolaďte např. sýrem, tymiánem,... .
42. Míša dort z ekucharka.cz
Dort je mírně upraven ze stránek ekucharka.cz. Zašlehejte 4 žloutky s 2 lžícemi moučkového cukru, poté přimíchejte 2 lžíce oleje s 2 lžícemi kakaa. Chvíli šlehejte a poté přimíchejte 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky a 1 lžičku prášku do pečiva. Nakonec stěrkou zamíchejte sníh ze 4 bílků. Těsto pečte asi na 190 stupňů cca 15 minut.
Připravte si krém z 500 g polotučného tvarohu, 130 g rozpuštěného másla a 130 g cukru. Nakonec do krému přidejte jednu ušlehanou šlehačku. krému je hromada. Pokud ho nepotřebujete tolik, tak zkuste krém upravit na pouze 1 kelímek tvarohu.